söndag 14 november 2010

Hormoner


Det känns och märks att det händer mycket i kroppen nu. Känslorna är upp och ner, trötthet, orkeslös, det ömmar och magen svullnar. Eftersom att jag tar extra progesteron så gör det säkert saken "värre" :) Allt är såklart värt det när man får en frisk liten plutt. Som tur är så är det övergående...förhoppningsvis :)

Gravidetshormoner:

När du är gravid sker det stora förändringar i din hormonbalans. De viktigaste hormonerna som har med graviditet och födsel att göra är HSG, HPL, Progesteron, Östrogen och Relaxin.

HCG: (Humant choriongonadotropint hormon)
Vid graviditet informerar HCG hormonet en del av äggledaren om att ägget är befruktat. Därmed börjar en del av äggledaren att producera östrogen och progesteron. Detta fortsätter äggledarna med till moderkakan är redo att ta över produktionen av samma hormoner. HCG kan spåras i urin och i blodet. Graviditetstesten är baserade på att läsa av kroppen via detta hormon.

HPL: (Humant placenta laktogen)
Hittas i moderkakan. Detta hormon har inverkningar på hur brösten växer. Det är ett tillväxthormon som också hjälper fostret att utvecklas.

Progesteron:
Progesteron ska bland annat hjälpa till att reglera sammandragningar. Hormonet gör också din muskulatur lite slappare. Detta är viktigt bland annat i förbindelse med att barnet skal ut genom förlossningskanalen. Progesteron förhöjer din kroppstemperatur under de första tre graviditetsmånaderna. Detta hormon ökas stadigt genom hela graviditeten.

Östrogen:

Östrogen hittas i stora mängder under sista delen av graviditeten och fram till vecka 40. Det handlar i huvudsak om ämnet östriol, som är ett av flera östrogen-hormoner. Östriol produceras i moderkakan. Förstadiet till det som ska bli östriol produceras i binjurarna hos fostret. Fantastiskt - inte sant? Östriol förbereder livmodern för tillväxt.

Relaxin:

Finns i äggstockarna i slutet av graviditeten. Tillsammans med östrogen och progesteron värkar detta hormon för att bäckenets ledförbindelser ska mjukna upp.

Källa: Mammasidan

1 kommentar:

UF-Nappen sa...

Hej! Vi är tre tjejer som går i Jensen Gymnasium Västra i årkurs tre och vi läser kursen Ung Företagssamhet. I den kursen är uppgiften att starta ett eget företag, på riktigt!

Vår affärsidé är att tillverka en specialdesignad napp där en del av vinsten ska gå till Hjärtebarnsförbundet som arbetar för att hjälpa hjärtsjuka barn.

Det skulle vara jätteroligt om du kunde kika in i vår blogg, ufnappen.blogspot.com, och kanske tycka till lite om vårt företag samt ge lite tips då du snart ska bli mamma och antagligen vet vad du vill att ditt barn ska ha för typ av napp :)

Tack för hjälpen!
UF-nappen - Julia, Elin och Caroline